• BİYOGRAFİ
  • DİSKOGRAFİ
  • MAKALELER VE NOTLAR
  • VİDEOLAR
  • KİTAPLAR
  • İLETİŞİM

Gitarist, Besteci, Akademisyen

GÜNCEL

Akademik Projelerde Yapay Zeka Kullanımı İçin Pratik İpuçları

Safa Yeprem'in yeni single albümü "DUA" dijital müzik platformlarında yayında

Türk Müziğinde Solfej Çalışmaları - YouTube'da Yayında

Safa Yeprem'in Solo Gitar Single Albümü "MİNİ MİNİ KIZIMA NİNNİ OYUN DANS (Lullaby,Game,Dance for My Sweet Daughter)" Dijital Müzik Platformlarında

Bebeğime Ninniler - Dijital Müzik Platformlarında


Bildiri : İlahiyat Fakültelerinde Müzikal İşitme Okuma ve Yazma Çalışmaları


 05 Kas 2017   Gönderen: safa  Yorum yapılmamış


Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen

“Geçmişten Günümüze Uluslararası Dini Musiki”

sempozyumundaki 3. Oturumda (Dini Musikide Eğitim ve Öğretim  Faaliyetleri)

ÖZET

Bilindiği üzere İlahiyat Fakülteleri, ÖSYM tarafından yapılan genel sınavda, alanına uygun olarak aldığı başarı puanına göre öğrenci kabul etmektedir. Kabul edildiği fakültelerin kiminde “mecburi”, kimisinde de “seçmeli” statüde “Dini Musiki” derslerini seçen bu öğrencilerin çoğu, müzikal yatkınlık ve belli ölçüde pratik yetkinlik gerektiren bu derslerin “kültürel kısımları” dışında başarılı olamıyorlar. Çünkü üniversite sınavından bu alanın yetenek kriterlerine göre seçilmediler. Bu durumun doğal sonucu olarak,  ilahiyat fakültelerindeki mevcut öğrenci profili içinde ancak “özel yeteneğe sahip, müzikal yatkınlığı olan” küçük bir grup ile usulüne uygun bir müzik dersi yapılabiliyor.

İlahiyat Fakültesi genelinde uygulamalı müzik çalışmaların yaygınlaştırılması için elbette bir şeyler yapmak mümkündür. Hareket stratejisini; mecburi statüdeki derslerden başlamak koşuluyla yetenekli – yatkın öğrencilerin tespiti-yönlendirilmesi, daha sonraki dönemlerde eklenen seçmeli solfej, nazariyat ve repertuvar dersleri ile bu alana ilişkin pratik tecrübenin arttırılması şeklinde özetleyebiliriz.

Kulak eğitimi üzerinde takip edilmesi gereken yöntemi şu şekilde özetlemek mümkündür. Mecburi “Türk Din Musikisi Nazariyatı” dersi bünyesinde temel müzik teorisi kavramları üzerinde durulmalı. Daha sonraki dönemde devreye girecek “Türk Din Musikisinde Solfej” dersi ile önce aralık kavramı (2,3,4,5,6,7,8’li aralıklara kadar) inici ve çıkıcı nota kombinasyonları ile çalıştırılmalı. Bu sırada Türk Müziği içindeki transpozisyon ihtiyacını karşılayacak nazari alt yapıyı oluşturmak amacı ile çalıştırılan egzersizlerin rast,dügah,çargah vb. karar perdelerinde transpoze okunması sağlanmalı ve daha sonra yapılan aralık çalışmalarının her biri makamsal çeşnilere uyarlanmalı. Yani bir egzersiz kalıbı önce, rastta, sonra uşşakta, hicazda vs değişik makamsal yapılar içinde uygulanmalı.

…….

Prof.Dr. Safa Yeprem 3.11.2017 tarihinde tarafından sunulan bildiriye

aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

TIKLAYINIZ

Sempozyum bildiri kitabına erişim için TIKLAYINIZ
bkz. Sayfa (399-409)

 

 




  • Makaleler ve Notlar

    • Makale: İstanbul Mabedlerindeki Müzikal Tınılar
      Mart 23, 2023
    • Akademik Projelerde Yapay Zeka Kullanımı İçin Pratik...
      Şubat 25, 2023
    • Makale: Türk Müziği Enstrümanı İcra Eden Müzisyenlerdeki...
      Mart 28, 2022
    • Röportaj: Gitar ve Gitar Müziği Üzerine
      Şubat 23, 2020
    • Bildiri: Türkiye’de Profesyonel Bir Müzisyen Olmak...
      Kasım 12, 2019